Sydänterveys ja liikunta

Aktiivinen liikunta on hyväksi sydänterveydelle. Vaikka yleisen fraasin mukaan ”urheilija ei tervettä päivää näe”, ei liikunnan ja urheilun ole osoitettu lisäävän äkillisten sydänkohtausten ilmaantumista samanikäiseen muuhun väestöön verrattuna.

Massaliikuntatapahtumia on hämmästelty, kun niistä joskus poimitaan pois osanottaja kesken suoritusten. On pelätty maratonjuoksujen lisäävän sydänkuolemia. Asia ei tutkimusten valossa kuitenkaan vaikuta olevan näin. Yhdysvalloissa laskettiin, että kun monen miljoonan asukkaan kaupungissa järjestetyn maratonin juoksureitti ja sen lähikadut suljettiin muulta liikenteeltä ja muilta tapahtumilta juoksijoiden käyttöön, tällä alueella järjestelyjen ja itse kilpailun vaatimana aikana sattuneet laskennalliset äkilliset sydäntapahtumat vähenivät verrattuna tilanteeseen kun elettiin normaalia suurkaupunkielämää samalla alueella. Siis massamaratonin aikana sattui vähemmän hoitoa vaativia sydänkohtauksia kuin samalla ison väestömäärän alueella tilastollisesti olisi pitänyt samaan aikaan tapahtua.

Kansaa tervehdyttävä vaikutus kestävyysurheilulla on siis ilmeinen! Kunhan muistetaan liikkua säännöllisesti, pitää huolta terveellisestä ruokavaliosta, ei urheilla infektiosairauden aikana eikä lähdetä ladulle, jos rintaan koskee tai jos otsassa on liikaa ryppyjä.

The New England Journal of Medicine-tiedelehden alkuperäisartikkeli kokonaisuudessaan:

Cardiac Arrest during Long-Distance Running Races. Kim JH, Malhotra, R, Chiampas G, d’Hemecourt P, Troyanos C, Cianca J, Smith RN, Wang TJ, Roberts WO, Thompson PD  and Baggish AL, for the Race Associated Cardiac Arrest Event Registry (RACER) Study Group. N Engl J Med 2012;366:130-40.
Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram