Obesity-lehti kysyy ”What’s Behind the Obesity Epidemic?”


Miksi ihmiskunta turposi reilussa 30 vuodessa?

Lihavuustutkimuksen merkittävimpiin kuuluvan yhdistyksen, The Obesity Societyn, tiedejulkaisu Obesity sisältää tammikuun 2018 numerossaan katsauksen lihavuuden epidemiologiaan ja kysyy: ”Mitä tapahtui?”

Louisianassa sijaitsevan Penningtonin biolääketieteen tutkimuskeskuksen professorit Eric Ravussin ja Donna Ryan tiivistävät pääkirjoituksessa lehden sisällön ja vastaavat samalla ylläolevaan kysymykseen.

  1. Helposti syötävää kaloripitoista ruokaa on nopeasti saatavilla kaikkialla.
  2. Työntekoon liittyvän fyysisen aktiivisuuden määrä on pudonnut enemmän kuin muu liikunta.
  3. Unen laadun ja määrän huononeminen ja erilaiset ympäristötekijöiden muutokset, joista osa vähentää energiankulutusta (esim. tasalämpöinen elinympäristö) ja osa lisää stressitekijöitä (saasteet, suolistobakteeriston muutokset).

Päätoimittajat Ravussin ja Ryan eivät pidä tilannetta mahdottomana vaan toteavat: jos kosteikkoja kuivattamalla saadaan malariaa suitsittua ja turvavöillä vähennettyä moottoriliikennekuolemia, niin lihavuutta lisääväänkin ympäristöön voidaan puuttua. Lihasvoimalla liikkumista voidaan suosia yhdyskuntarakenteessa, ihmiset voidaan opettaa tietoisesti liikkumaan vauvasta lähtien, ruokaketjuun ja ruoan tarjontaan voidaan vaikuttaa.

Lihavuuden lääketieteellinen hoito on tärkeää mutta jää ilman ennaltaehkäisytoimia kalliiksi ja tehottomaksi.

Toimituksen huomioita: 

Katsauksella, joka näyttäisi ainakin osin olevan Open Access,  on hienoa avata vuosi 2018!

Lihavuuden ehkäisy on olennainen osa koko yhteiskunnan toimintaa. Ilman kaikkien: kaupunkisuunnittelun, työpaikkojen, koululaitoksen, kaupan jne, kokonaisvaltaista yhteistyötä jää lihavuuden lääketieteellisen hoidon ammattilaisille toivoton työtaakka.

 

Alkuperäisartikkeliin alla olevasta linkistä

Source: Three New Perspectives on the Perfect Storm: What’s Behind the Obesity Epidemic? – Ravussin – 2017 – Obesity – Wiley Online Library

Facebook
Facebook
Twitter
Visit Us
Instagram